Pressemelding: bringer UEFA-dom inn til CAS

Brann bringer den første UEFA-saken inn for Den internasjonale voldgiftsretten for sport (CAS).

Annonse:

UEFAs disiplinærorgan har to ganger det siste halvåret gitt Sportsklubben Brann bøter for budskap fra tribunene. I begge tilfellene mener vi at budskapet er godt innenfor grensene for ytringsfriheten. Vi har god dialog med UEFA på overordnet nivå, men opplever at sakene i seg selv ikke behandles på en tilfredsstillende måte. Samtidig reiser sakene grunnleggende spørsmål om ytringsfrihetens kår i fotballen. Vi har anket den første saken til UEFAs eget ankeutvalg, men fått avslag.

Den andre saken er ikke behandlet av ankeutvalget enda. Vi har derfor bragt den første saken inn for CAS - Den internasjonale voldgiftsretten for sport, som behandler anker over avgjørelser fra UEFA. Vi mener at det er et riktig tidspunkt for fotballverdenen å få spørsmålene behandlet av en uavhengig instans som CAS, og venter en avgjørelse i løpet av de kommende månedene.

Sportsklubben Brann vil samtidig jobbe videre, med andre klubber, NFF og UEFA, for å løfte diskusjonen om ytringsfrihet og skape et større rom for legitime ytringer i fotballen. Senest denne helgen møtte vi UEFAs ledelse for å diskutere dette temaet og vi er enige om å fortsette dialogen.

Dette er saken

Den 28. februar 2024 ble Brann ilagt en bot på 5 000 euro av UEFA sitt eget disiplinærorgan, «Control, Ethics and Dispiplinary Body». Boten ble gitt fordi supporterne våre i 20 sekunder ropte "UEFA Mafia" under Champions League-kampen mot SKN St.Pölten Frauen. Den 7. mars 2024 klaget vi på avgjørelsen til det interne klageorganet «UEFA Appeals Body». Klagen vår ble avvist den 25. mars 2024. 

I ettertid har klubben blitt ilagt en ny bot på 5 000 euro for nye ytringer, da Branns kvinnelag møtte FC Barcelona den 20. mars 2024. I denne kampen ble det vist frem bannere med «UEFA Mafia», samt et større banner med illustrasjon av en sjekk på 5 000 euro til «UEFA Mafia» for å ha brukt ytringsfriheten. Vi ser på disse ytringene som en direkte reaksjon og protest mot bøteleggelsen av Brann fra den første kampen mot St. Pölten. Den 16. mai 2024 valgte vi å også klage på boten fra kampen mot FC Barcelona.

Så langt er det UEFA som har hatt rollene som en selvdefinert fornærmet part, påtaleansvarlig, dommer og ankeinstans. Som tidligere kommunisert, ser SK Brann det som ikke akseptabelt at klubber blir straffet for utsagn som de aller fleste vil mene er vernet av ytringsfriheten, en av de grunnleggende menneskerettighetene. Ytringsfrihet er blant annet nettopp til for å beskytte kritikk av og satire om maktinstanser. Bøtene mot Brann illustrerer at UEFA reelt sett utfordrer ytringsfriheten, og lovlig kritikk mot UEFA som institusjon – det øverste organet for fotball i Europa.

Vi har ikke nådd frem i saksbehandlingen i UEFA-systemet. Vi mener at denne saken er så prinsipielt viktig for europeisk idrett at vi derfor har benyttet oss av muligheten til å få den behandlet av en ekstern og uavhengig instans. Vi meldte derfor til CAS innen ankefristen den 18. mai at vi ønsker å få denne saken behandlet der. Den 28. mai ble Branns utfyllende anke sendt inn til CAS. Brann får bistand i saken av advokatene Jan Magne Isaksen og Erlend Aarli i CMS Kluge.

Alle henvendelser om saken fra media svares opp av styreleder Aslak Sverdrup. Eventuelle intervjuer avtales via Mads Liabø på mobil: 95833957

 

Annonse fra Eliteserien: