Pangstart på høstsesongen – slik er Brann 2s profesjonelle treningshverdag

Brann 2 har startet høstsesongen med to seire på rad. Men hvordan er treningshverdagen til de fremste spillerne i Brann-Akademiet?

Annonse:

– Vi har hverdager med treninger på morgen og formiddag, samt tett oppfølging i forkant og etterkant av treningen, sier Brann 2s hovedtrener Ole Martin Nesselquist. 

Det har gått halvannen sesong siden Brann 2 rykket opp fra 3. til 2.divisjon, det som er det tredje høyeste nivået i Norge. I sin første sesong berget de plassen, med et veldig ungt lag på banen. Årets sesong er halvspilt, og Brann 2 er nettopp i gang med høstsesongen. 

Den startet med et brak, da Jerv ble slått 2–1 på Varden Amfi. Jerv er som kjent laget som sendte Branns A-lag ned i OBOS-ligaen etter en høydramatisk kvalifisering i 2021. Nå har de gått på to strake nedrykk og er i samme avdeling som Brann 2. I den andre kampen etter ferien vant de 2–0 hjemme mot 

Etter seirene befestet Brann 2 sin plass midt på tabellen, der de er laget som har scoret nest flest mål og sluppet inn flest.

Men utenom kampene, hvordan er egentlig hverdagene til en spiller for Brann 2? Det skal du få svaret på i denne artikkelen. 

Tett oppfølging

For selv om Brann 2 har sin kamphverdag i 2. divisjon, står ikke hverdagen tilbake for mange av klubbene som spiller i OBOS-ligaen. 

En typisk hverdag ser slikt ut: 

  • 09.00: Oppmøte. Gjennomgang av video/møter, samt skadeforebyggende forberedelser til fotballtreningen. 
  • 09.30-11.00: Fotballtrening.
  • Én dag i uken er det også styrketrening på ettermiddagen. 

I forkant og etterkant av trening og kamp følges de opp av støtteapparatet, som består av hovedtrener, to assistenttrenere der den ene har fokus på det fysisk, keepertrener og tilgang på et fullt medisinsk apparat. 

Også Branns A-lag trener på formiddagen, så der skiller ikke hverdagene seg nevneverdig. 

– Vi gjør dette for at det skal være mulig for våre spillere å satse 100 prosent på å kunne lykkes med drømmen om å bli fotballspillere på heltid. Det gir også muligheter for flere når vi trener tidlig på dagen. Da kan spillerne få gjennomført øktene før de går videre til skole, studier og jobb resten av dagen. Med denne modellen går ikke fotballen på bekostning av andre ting, sier Nesselquist. 

En av dem som har benyttet seg av muligheten til å kombinere toppfotballsatsing for Brann 2, samtidig som han studerer 100%, er Vegard Hagen. Han var med Branns A-lag på treningsleir til Marbella i vinter, og han kom inn og scoret for Brann i NM mot Brattvåg i 2023. Han kom til Brann da han startet på studier sommeren 2021, og siden den gang har det vært endringer i opplegget.

– Det er enda mer profesjonelt nå enn det var da. Vi trente gjerne klokken åtte om morgenen, men nå er treningene klokken 9. Dermed er det enklere å få nok søvn, og i tillegg er vi ferdige før klokken 12.00. Dermed rekker jeg både å få trent og gå på forelesninger og jobbe med skole på ettermiddagen, sier Hagen. 

Han går tredje av seks på master på lærerstudiet. Han var visekaptein i fjor, og spilte det meste. I år er han også visekaptein, men deler av sesongen har gått tapt grunnet en operasjon i kneet. Nå er han tilbake 100% og har fått innhopp i kampene etter ferien. 

– Slik opplegget er rundt Brann to kan jeg satse både 100% på fotballen og 100% på studiene. Jeg når også alle forelesninger som er etter klokken 12.00 og det jeg ikke rekker kan jeg jobbe inn igjen på ettermiddagene, sier Hagen. 

Brann 2 har flere spillere som er i samme situasjon som Hagen, mens største delen av spillerne på laget fullfører videregående skole på NTG på Stadion. 

Ungt lag 

Brann 2 har i kampene i år hatt en snittalder på godt under 20 år. De yngste som fremdeles går på videregående skole går stort sett alle på NTG på Stadion. De som er ferdig med videregående har studier som de tar på ettermiddagen. 

– Spillere har sine gjennombrudd og største utvikling i forskjellig alder. Noen blomstrer veldig i junior-alder, men det gjelder ikke alle. Det er flere spillere som først får sine gjennombrudd tidlig i 20-årene, og med at vi trener som vi gjør kan de kombinere fotballsatsingen med studier eller vanlig jobb utenom, sier han. 

Det er et stort steg å ta, rett fra Brann 2 spill i andredivisjon og opp på A-laget som skal kjempe i toppen av Eliteserien. 

Men hver dag legges det til rette for at forutsetningene for å klare det steget er der. 

– Det er viktig for oss å gjøre forutsetningene så gode som mulig for talentene våre i akademiet. Det er et stort steg å ta, fra juniorspiller i 2. divisjon og opp til å bli en fullverdig Eliteserie-spiller. Men med modellen vi har, er målet å gjøre overgangen så sømløs som mulig for spillerne. Så vil noen lykkes med å ta steget rett opp på vårt A-lag, noen vil gå via utlån til andre klubber og andre vil søke andre veier til å bli toppfotballspillere, sier sportslig leder i Brann, Per-Ove Ludvigsen. 

Annonse fra Eliteserien: