Jenter Vil Mer
Bli kjent med «Jenter vil mer»-kampanjen, der Sportsklubben Brann har gått sammen med Sparebanken Vest, Arna-Bjørnar og Sogndal om et felles løft for jentefotballen.
I samarbeid med Sparebanken Vest, gjennomførte NHH en undersøkelse blant spillere, foreldre og trenere i ulike fotballklubber på Vestlandet.
Denne undersøkelsen har blitt grunnlaget for kampanjen «Jenter vil mer», der vi i Sportsklubben Brann har gått sammen med Sparebanken Vest, Arna-Bjørnar Fotball og Sogndal Fotballklubb om et felles løft for jentefotballen på Vestlandet. Vi vil vise at jenter kan – og vil – mer enn det omverden gir dem kred for.
Sparebanken Vest jobber mot et felles mål om å gi flere klubber mulighet til å utvikle tilbudet til jentene, gjennom å gi støtte til treningsleir, trenerkompetanse og fotballdag. I tillegg har SPV en fadderordning der klubber er blitt trukket ut til et langsiktig prosjekt om å bedre vilkår for jenter i breddefotballen.
Undersøkelsen viser at gutter og jenter i ungdomsfotballen i Hordaland ikke er så forskjellige når det gjelder drømmer og ambisjoner.
– Vi gikk nok inn i dette prosjektet farget av myter om forskjeller mellom jenter og gutter som spiller fotball. Derfor forventet vi å finne at guttene drømmer mer om å bli proff og at de har større treningsvilje. Men der møtte vi oss selv i døren, sier Siv Skard.
Undersøkelsen viste nemlig at jentene drømmer like mye om en proff-karriere, og at de ønsker seg like mange treninger i uken som guttene. Både foreldre og trenere undervurderer ønsket til spillerne om å utvikle seg som fotballspillere.
– Vi kan jo bare spekulere i hvorfor, det sier ikke dataene våre noe sikkert om. Men kanskje er det slik at jentene ikke uttrykker sine drømmer og ambisjoner på samme måte som guttene, og at vi derfor misforstår dem, sier Skard før hun fortsetter:
– Du har kanskje ofte hørt at «jenter spiller først og fremst fotball for å ha det gøy og være med venner». Da kan jeg røpe at det gjør de – men det gjør guttene også! Det å ha det gøy er hovedmotivasjonen for både jenter og gutter, så vi kan heller begynne å si: barn og unge spiller fotball fordi det er gøy – og det er jammen bra! Jeg tror du får noen liknende svar når du spør Sivert Heltne Nilsen og Cecilie Redisch Kvamme også – de spiller fotball fordi det er gøy, selv om det er jobben deres. Det gir en indre motivasjon som ikke er en motsetning til det å være seriøs og ønske å utvikle seg, sier hun.
Funnene fra undersøkelsen viser også at jentene føler seg like mye som «en typisk fotballspiller», og at det å spille fotball er en like viktig del av identiteten til jentene som for guttene. Skard mener det mest interessante fra undersøkelsen er forskjellene mellom jentenes svar og svarene til trenerne og foreldrene.
– Vi finner at jentene undervurderes når det kommer til ambisjoner om å bli bedre og treningsvilje. Det er dette kampanjefilmen «Jenter vil Mer» kommuniserer på en så hjertevarm og rørende måte at alle voksne som ser den sitter igjen med tårer i øynene. Det er ingen moralsk pekefinger i filmen, det er bare en fin skildring av at jentene vil mer enn det vi voksne tror, sier hun.
Målet med lagløftet er å gi bedre vilkår for jentene slik at de får de samme mulighetene som guttene til å utvikle seg i et miljø av voksne som tar de på alvor. Undersøkelsen sier noe om hvor skoen trykker, og da er det lettere å jobbe konkret.
For Brann er dette et kjempeviktig prosjekt da man har fått inn kvinnelag i klubben og skal satse på spillerutvikling på jentesiden med et akademi i årene som kommer. Sportsklubben Brann vil vise at de mener alvor med satsingen på jenter, og med en samarbeidspartner som Sparebanken Vest så har man muligheten til å gjøre konkrete tiltak ut i breddeklubbene. Det er de som skal sørge for at jentene fortsetter å komme på trening fordi det er gøy og fordi vennene er der – men også fordi de skal ha de beste muligheter for å utvikle seg og nå sine drømmer om kanskje en dag å spille på Brann Stadion foran et kokende publikum.
Les mer om kampanjen og NHH-rapporten på www.jentervilmer.no