
Har du vært på Stadion de to siste årene? Da har du blitt forsket på
I 2023 og 2024 har forskere fra NHH gått gjennom alt bosset fra hver Eliteserie-kamp. Prosjektet har fått internasjonal oppmerksomhet og forskerne har snakket med klubber som Arsenal og Liverpool om funnene, og presentert dem for UEFA før sommerens EM. Nå skal det prisvinnende prosjektet presenteres i Madrid i mai. Bærekraft
- Foto: Marius Simensen/Bildbyrån.
Godt over 15.000 har vært publikumsnittet til Brann i Eliteserien de siste to sesongene. Det er over 225.000 besøkende hver sesong. Og blant disse er det mange som tar seg en tur i kiosken, for å kjøpe seg en brus, kaffe, hot-dog eller en sjokolade.
Men hva gjør man så? Med kaffekoppen, brusbegeret, sjokoladepapiret eller popkornbegeret?
Det er nettopp dette forskerne fra NHH har undersøkt de to siste sesongene.
Skal presentere i Madrid
Brann har hatt kildesortering for publikum på Stadion siden 2021-sesongen, som en del av prosjektet «Grønn Stadion» i samarbeid med BIR.
Prosjektet «Grønn Stadion» innebærer utenom kildesortering, strømbesparende flomlys, digitale billetter og kutt i engangsplast. Tusen takk for støtte fra Agenda Vestlandet og Brynildsens legat til prosjektet.
Forskningsprosjektet til NHH, som har sett på publikums sorteringsvaner, er finansiert av UEFA og Handelens Miljøfond.
Har du vært på Stadion de siste årene, har du nok sett disse:

Eller tilsvarende bosspann eller bossposer, avhengig av når i sesongen og hvilken tribune du har vært på.
Gjennom forskningsprosjektet har det blitt gjort forskjellige tiltak på ulike tribuner, for å se om det påvirker hvor mye og hvor riktig publikum sorterer.
I 2023-sesongen ble det solgt 108.510 engangskopper på Brann Stadion. Og hvor mange av disse endte i rett bosspann og ble sortert riktig? Godt under halvparten.
Visste du at det i 2023 lå igjen nesten 1500 kilo boss ute på tribunene etter kamp? Det tilsvarer nesten 100 kilo per kamp som ikke ble kastet i noen bossdunk i det hele tatt.
Forskerne har blant annet eksperimentert med hvordan publikum påvirkes av utformingen og plasseringen av bosspann. Resultatene viser at flere tilgjengelige dunker fører til høyere sorteringsgrad. Gjennomsiktige poser, der innholdet er synlig, gjør det enklere å forstå hva som hører hvor, og ser også ut til å bidra til bedre sortering. Videre viser det seg at når sortering gjøres morsomt, som å la publikum stemme for eller mot VAR med bosset sitt, eller belønner riktig sortering med å vinne noe, så har det også ført til bedre sortering.
Også bortefeltet ble undersøkt i 2023. Der testet forskerne hvordan tilreisende supportere sorterte bosset sitt – ofte uten å kjenne til tiltakene på forhånd. Resultatene varierte mye, men da supporterne fikk se hvordan laget deres lå an i en egen «bærekraft-tabell» sammenlignet med andre bortelag, økte sorteringsgraden kraftig. På sitt beste ble hele 87 prosent av koppene sortert riktig. Det viser at også bortesupportere lar seg engasjere – spesielt når det handler om klubbfølelse og konkurranse.
Internasjonal prisvinner skal presenteres i Madrid
Funnene fra prosjektet skal presenteres i mai under Research Innovations in Sustainable Marketing: A Global Symposium (RISM2025) i Madrid.
Det er Hege Landsvik, Siv Skard og Jareef Bin Martuza som skal stå for selve presentasjonen. Sammen med Sveinung Jørgensen og Lars Jacob Tynes Pedersen, alle fra NHH, utgjør de forskergruppen bak prosjektet.
Allerede i fjor ble prosjektet belønnet med en internasjonal forskningspris: Paperet vant EMAC Sheth Foundation Sustainability Research Competition, en høythengende pris innen markedsføringsforskning.
Brann ønsker å rette en takk til samarbeidspartner BIR Bedrift som bidrar til en grønnere Stadion.
Vil du vite mer om utfordringene som oppstår når man skal få bærekraft fra teori til handling? Les mer i denne saken fra NHH Bulletin:
- Handlingsproblemet i bærekraftig markedsføring (ekstern lenke)