Fikk jobb gjennom Brannsjansen
Møt fire ungdommer som har fått jobb takket være Brannsjansen, klubbens samarbeidspartnere og god egeninnsats.
Brannsjansen er et program for unge voksne som av ulike årsaker har falt utenfor skole eller arbeidsliv.
Konseptet har snart eksistert i seks år, og så langt har vi oppnådd målet om at over 50 prosent av kandidatene skal få seg jobb eller begynne på skole etter å ha fullført programmet.
Daniel Nielsen har fått jobb gjennom Brannsjansen. Han jobber nå som produksjonsmedarbeider hos Flex Reklame. Espen Hansen (nr. to fra venstre) som er daglig leder i Flex har fulgt hele prosessen og er svært fornøyd med Daniel.
Det begynte som arbeidstrening før han deretter ble ansatt med lønnstilskudd og til slutt ordinært ansatt.
Ayanle Abdi Ali (Abdi) har også fått jobb gjennom Brannsjansen. Siden juni har han jobbet 100 prosent på gjenvinningsanlegget til BIR på Espehaugen.
Det var Abdi sitt eget ønske å jobbe i BIR og Brannsjansen oppsøkte selskapet i håp om å etablere et samarbeid. Han fikk først muligheten til arbeidstrening og deretter betalte vakter.
Abdi har stått på hele veien og er ifølge stasjonsleder Asbjørn Sylta (til venstre) svært dyktig i jobben og passer godt i miljøet. Tidligere var Abdi i arbeidstrening i Kniksens Plass barnehage.
Mustafa Salamat har også fått jobb gjennom Brannsjansen. Han jobber hos Rema 1000 på Nedre Korskirkeallmenningen.
Mustafa startet i arbeidstrening på nyåret og har nå forhåpninger om fast ansettelse.
Davy Christopher Berg startet i arbeidstrening ved Bergen Avløpsteknikk AS i september 2016.
I januar 2017 ble han ansatt i datterselskapet NorTank AirLux AGS AS der Sindre Godager (til høyre) gir ham mulighet til utdannelse som kjemikalieoperatør. Videre samarbeider Sindre og NAV Fyllingsdalen slik at Davy kan ta førerkort, da dette er helt nødvendig i jobben som kjemikalieoperatør.
Tredje person på bildet er Hege Stunner Flyum, ansatt i NAV med arbeidssted på Stadion og en nøkkelperson og brobygger mellom det offentlige og Brann.
Ønsker flere bedrifter med
I Brann er det Linn Beathe Hæreid Espeland som har ansvar for klubbens ulike prosjekter innenfor samfunnsansvar, deriblant Brannsjansen. Hun synes det er flott at mange unge har fått en bedre hverdag.
- Branns rolle her er selvsagt viktig, men vi hadde ikke klart dette uten et tett og godt samarbeid med viktige aktører blant klubbens samarbeidspartnere og offentlig støtte.
Hun håper flere bedrifter ser nytten av å bli en del av Brannsjansen:
- Vi ønsker oss flere positive samarbeidspartnere som ønsker å bidra til at unge mennesker får en ny start og en meningsfull hverdag, forklarer Hæreid Espeland.
Får individuell oppfølging
Hun forklarer hvordan det å falle utenfor arbeidslivet i ung alder kan få alvorlige konsekvenser både for den enkelte og for samfunnet:
- Det er først og fremst ungdommene selv som må betale prisen for utenforskap, ofte i form av svekket helse, tapte muligheter og nedsatt selvbilde, sier Hæreid Espeland.
I dag er over 70.000 ungdommer i Norge verken i jobb, under utdanning eller annen virksomhet, og samtidig øker antall unge uføre.
- Utfordringen er enorm og vi må løfte sammen, være litt rause, for å snu utviklingen. Ofte er det små justeringer som skal til. I Brannsjansen legger vi til rette for at de unge kan gripe mulighetene, men det er opp til hver enkelt om de tar den.
- I kursperioden er vi tett på hver enkelt, følger opp individuelt og alle tilegner seg kunnskap og kompetanse gjennom teori og praksis på Stadion, slik at flere kan stå på egne bein, sier lederen for samfunnsansvar i Brann.
Brannsjansen
-
Sportsklubben Brann startet Jobbsjansen i november 2011, etter modell fra Vålerenga Fotball. Fra 2016 kalte vi vår modell for Brannsjansen.
-
Vi tar inn rundt 13 kandidater i februar og september hvert år. Kandidatene blir rekruttert gjennom NAV sitt kvalifiseringsprogram før de kommer på intervju på Brann Stadion. Brannsjansen er rettet mot unge voksne i aldersgruppen 19 til og med 27 år.
-
Arbeidstreningsprogrammet går over fem måneder, og målet er at flest mulig får seg jobb eller velger å gå videre på skole etter perioden. Målet er at over 50 prosent av kandidatene skal få seg jobb eller begynne på skole, og det målet har vi klart frem til nå.
-
Flere av samarbeidspartnerne til Brann holder kurs for kandidatene i Brannsjansen. Dette er NFF Hordaland, MOT, EBS, Bemanningsbyrået, Sparebanken Vest, Frisklivsentralen og A2G.
-
Samtidig har en rekke av samarbeidspartnerne våre hatt kandidater utplassert i sine bedrifter. Dette er: Berendsen, Rema 1000, Bunnpris, BOB, BKK, Coop Bygg, Solid Vedlikehold, Victoria, Norengros, Bergen Group, BaRE, SATS, Bemanningsbyrået, Scandic Hotels.
-
Andre bedrifter som har tatt i mot kandidater er Bergen Byarkiv, Clas Ohlson, Spaceworld, Wearhouse, Dekk1, Huurre, SIB og IKEA.
-
I Brann er det Linn Beathe Hæreid Espeland som har ansvar for Brannsjansen. Hun kan kontaktes på mobil 975 18 648.