Han kom til Brann med sin historie – nå setter hele fotball-Norge fokus på selvmordsforebygging

Jarle Veland (76) er medlem i Gamle Brann og Tirsdagsgjengen. I nærmere 30 år han har hjulpet etterlatte etter selvmord, og etter hans initiativ skal alle lag i toppfotballen i Norge sette fokus på temaet de neste to serierundene.

Annonse:

– Jeg tok kontakt med Brann etter at jeg hadde vært på lunsj med Tirsdagsgjengen på Stadion, tidlig i år. Da var tanken at vi ville komme på kamp og gjøre organisasjonen LEVE mer kjent for folk, men dette har blitt mye større enn jeg så for meg, sier Jarle Veland.

LEVE står for Landsforeningen for etterlatte ved selvmord og er en landsdekkende organisasjon. LEVEs formål er å støtte etterlatte og berørte ved selvmord, og å bidra til å forebygge selvmord gjennom åpenhet, opplysningsvirksomhet og politisk arbeid.

Veland er fylkesleder for LEVE Hordaland.

Nasjonal tilslutning

Veland har engasjert seg i Brann som frivillig og medlem i Gamle Brann og Tirsdagsgjengen siden starten på 1990-tallet. Like lenge har den pensjonerte presten jobbet for å hjelp etterlatte etter selvmord.

– Det begynte med sorggrupper for etterlatte, som vi hadde før LEVE ble startet i 1999. At alle de norske toppklubbene nå setter fokus på dette gjør meg overveldet og rørt, sier han.

(Artikkelen fortsetter under bildet.) 

En av Branns kjerneverdier er å bry seg. Derfor var det ikke tvil om at klubben ville bidra med å få ut satt fokus på LEVE sitt arbeid og forebygging av selvmord.

– Jarle hadde et møte med oss i starten av året, og vi ble veldig berørt av hans historie. At vi nå har klart å få med hele fotball-Norge på laget til å sette et så viktig tema på dagsorden er vi veldig stolt av, sier leder for marked, kommunikasjon og bærekraft i Brann, Therese Andvik Rygg.

Til helgens kamper på Stadion, som er i Toppserien mot Røa på lørdag og Eliteserien mot Bodø/Glimt på søndag, vil spillerne gå ut på banen med budskap om at man må bry seg og tørre å snakke med hverandre om selvmordstanker.

Brann stiller også på LEVE sin rosemarsj i Bergen sentrum lørdag fra klokken 10.30-11.30.  Der kommer blant annet Barne- og familieminister Kjersti Toppe og styreleder i Brann, Aslak Sverdrup for å snakke om hvordan få ned selvmordstallene blant unge. 

Branns generalpartner, Sparebanken Vest, bidrar også med å gi LEVE sin reklameplass på LED-skjermene på Stadion i helgen og med en gave til organisasjonen.

– Så har jeg en oppfordring til alle, både i det daglige og dem som skal på kamp i helgen: Snakk med sidemannen, du er ikke til bry når du bryr deg, avslutter Veland.

Her kan du lese mer om LEVE, og hvordan du kan bidra til å støtte organisasjonen i deres arbeid.

Annonse fra Eliteserien: